T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MALATYA / YEŞİLYURT - Mahmut Çalık Anadolu Lisesi

MAHMUT ÇALIK

 

                Türkiye´nin önde gelen sanayicilerinden olan, bir tekstil duayeni olarak da anılan Mahmut Çalık, 1932 yılında Malatya´nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu. Kökeni 1880´lere dayanan bir tekstilci ailenin çocuğu olan Mahmut Çalık, daha il okul sıralarında, bir okul gezisi sırasında Sümerbank´ı gezer ve daha o yıllarda hayalleri ve hedefleri şekillenir.

                1950´li yıllarda kasabaya elektrik gelmesi ile el tezgahları yerini motorlu tezgahlara bırakır. Tezgahlarında faaliyete geçmesiyle, bir kişi el tezgahıyla günde sadece 10 metre dokuyabiliyorken, elektrikli tezgahlar ile 100 metre üretilmeye başlanır. Mahmut Çalık büyük sanayi yatırımlarına zemin hazırlayan bu gelişme ile birlikte yalnızca bulunduğu kasaba ve Malatya´nın değil ülke sanayisinin de  gelişmesi için fikirlerini hayat geçirmeye başladı.

  Mahmut Çalık ilk olarak 1972 yılında İpaş İplik fabrikasını, ilerleyen yıllarda ise Anateks Malatya İplik, Anateks Anadolu ve Malatya Boya ve Emprime fabrikalarını kurdu. Malatya ya bölgenin ilk sanayi tesislerini kazandıran girişimciliği ve dürüst çalışkan hayırsever kişiliği ile Türk sanayisinin öncü isimleri arasında yer aldı.

                Bu yaptıklarının yansıması olarak 2010 yılında, Ege Üniversitesinin düzenlediği Uluslararası tekstil sempozyumunda "Duayen Tekstilci Ödülü" Mahmut Çalık´a verildi.

                Doğduğu topraklara, ülkesine hizmeti bir vazife olarak gören Mahmut Çalık hayırsever kişiliği ile de topluma fayda sağlama hedefiyle çalıştı. Çok sevdiği ve sürekli olarak "Bu şehir için başka ne yapabilirim? " diye düşündüğü Malatya´nın gelişmesi için yalnızca sanayiye değil toplumsal hayata da yatırımlar yaptı. 1993 yılında rahmetli babasının adına yaptırdığı Malatya Hasan Çalık Hastanesi, her yıl 140 bin kişiye hizmet veriyor. Eğitimin önemini her fırsatta vurgulayan Mahmut Çalık, konuya verdiği önemi, Mahmut Çalık Eğitim Kompleksi´ni Malatya ya kazandırarak gösterdi.

                Bir ülkenin kalkınmasının, iyi yetişmiş eğitimli gençler sayesinde mümkün olduğuna inanan Mahmut Çalık, iş hayatında daima büyük hedefler için çalıştı. Bu gün farklı sektörlerde 20 bin insana istihdam sağlayan Çalık Holding´in kurucusu Ahmet Çalık başta olmak üzere Türk iş dünyasına örnek oldu.

                Mahmut Çalık Malatya İnönü Üniversitesi tarafından Malatya ve ülke ekonomisine katkıları nedeniyle verilen fahri doktora unvanı takdimindeki sözleriyle 72 yıllık emeğini şu sözlerle özetlemiştir. " Ülkeye hizmet etmek vatan borcudur. Mademki bu bayrağın altında yaşıyoruz, bu ülkeye muhakkak hizmet vermemiz lazımdır. Hepimizin arzusu şu olmalı :  Devletimiz, bayrağımız, ezanımız sonsuza kadar yaşasın. Hedefi olmayan bir yere gidemez, yüzme bilmeyen bir adam denizde omuzuna kadar girer ama yüzemez. Yatırımcılık iyidir ama çok zordur, fakat dünyada da ahirette de faydası olduğunu düşünüyorum. Artık gençler Türkiye´nin önünü açacaktır, ben Türkiye´nin geleceğini masmavi deniz gibi görüyorum."

                Henüz 7 yaşında babasının yanında çalışarak başladığı iş hayatını halen kurucusu olduğu Anateks´te devam ettiren Mahmut Çalık, ülkesine hizmeti her şeyden üstün tuttuğunu şu sözlerle ifade ediyor: "Benim hedefim Malatya da 5 bin kişinin istihdam edeceği yatırımlar yapmaktı, çok şükür bu hedefime ulaştım. Ben Mahmut Çalık olarak devletimizin, cumhuriyetimizin, bayrağımızın, ezanımızın sonsuza kadar yaşaması için mücadeleye devam edeceğim."

                Mahmut Çalık 1999 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilmiştir.

                Hayatta kendisinin her zaman en büyük destekçi olan Diniye Çalık ile evli olan Mahmut Çalık, 5 çocuk babasıdır. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.05.2019 - Güncelleme: 05.09.2022 17:38 - Görüntülenme: 7072
  Beğen | 16  kişi beğendi